Android està present en una àmplia gamma de dispositius, de marques diferents. Al mercat hi ha smartphones i tauletes Android amb una gran varietat de mides i dissenys. En canvi, no passa el mateix amb iOS, que està restringit als productes d’Apple. Si es comparen les dues versions més recents de tots dos sistemes operatius (Android Jelly Bean 4.2.2 davant iOS 6.1.3), hi ha diverses diferències. Ara mateix, l’aspecte visual de Jelly Bean és bastant més fresc i original que el de iOS, que conserva la seva aparença des de fa temps. Un altre dels punts forts de l’Android és la seva alta capacitat de personalització, encara que requereix una mica més de temps d’aprenentatge. Això contrasta amb la facilitat d’ús de què fa gala iOS.
L’usuari de dispositius mòbils amb l’operatiu de Google té més opcions per triar. Hi ha moltes possibilitats de personalitzar la interfície, com és el cas de la pantalla d’inici. Android permet extreure dades de les aplicacions a gust del consumidor i situar-los en la pantalla d’inici per poder-los consultar d’un sol cop d’ull. També és possible instal·lar aplicacions de tipus launcher que ofereixen accés directe a certes configuracions, navegar per gestos o veure les notícies des de la pantalla bloquejada.
Canviar de teclat
La possibilitat de canviar el teclat per defecte és una altra característica que demanen molts usuaris de iOS. A molts no els agraden les tecles tan petites. En canvi, amb Android sí que es pot substituir, per altres que resulten molt més eficients per escriure fins i tot amb una sola mà. Algunes d’aquestes aplicacions de teclat fins i tot incorporen tecnologies predictives avançades. De totes maneres, la versió Jelly Bean 4.2.2 porta diverses millores del teclat predictiu, que ara pot detectar la gramàtica. A més ve amb un diccionari integrat i l’usuari pot dibuixar les paraules lliscant el dit sobre la pantalla.
Compatibilitat multiusuari
Sovint, més d’una persona utilitza el mateix dispositiu. Això és freqüent amb les tauletes. Els nens poden practicar un videojoc amb el mòbil o la tauleta dels seus pares, i aquests segurament no voldran que trastejin amb la resta de continguts i aplicacions. L’operació resulta molt més fàcil amb Android que amb iOS, perquè cada usuari pot tenir el seu propi compte amb funcions més o menys limitades.
Compartir dades entre aplicacions
iOS estableix barreres entre les aplicacions. Per contra, hi ha eines per Android que permeten, per exemple, passar una foto d’un editor a un altre per retocar.